FAQ Flexijobber
Informatie en veelgestelde vragen
Via de tab login/registreer.
Maak een account aan via login/registreer
Kies zeker de button Flexi-Jobber.
Na een account te hebben aangemaakt als werknemer/sollicitant/flexijobber krijg je jouw persoonlijk dashboard te zien.
Mijn CV : upload hier je CV hier en dan kan je ze gemakkelijk versturen naar de werkgever.Vergeet je CV niet regelmatig up te daten.
Mijn sollicitaties : Raadpleeg hier alle sollicitaties naar de werkgevers.
Bekijk hier of de werkgever jouw sollicitatie heeft goed/afgekeurd
Nog niet alles duidelijk ? Dat begrijpen we Stuur ons een mailtje via info@deflexijobber.be of gebruik de chat op onze webpagina !
Via het systeem van flexi-jobs kunnen gepensioneerden en bepaalde werknemers tegen gunstige voorwaarden een centje bijverdienen, terwijl werkgevers op een flexibele en voordelige manier extra personeel kunnen inzetten op piekmomenten.
Nog niet alles duidelijk ? Dat begrijpen we 😊 Stuur ons een mailtje via info@deflexijobber.be of gebruik de chat op onze webpagina !
Zowel de persoon die bijklust als de werkgever doet zijn voordeel met het systeem van flexi-jobs.
- Wie bijklust in een flexi-job, betaalt op de extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Het brutoloon is dus het nettoloon. De flexi-jobwerknemer bouwt bovendien sociale rechten (werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantie …) op.
- De werkgever betaalt een verlaagd tarief van maar 28%
Nog niet alles duidelijk ? Dat begrijpen we 😊 Stuur ons een mailtje via info@deflexijobber.be of gebruik de chat op onze webpagina !
- Werknemers die al minstens 4/5 werken voor een of meerdere andere werkgevers dan de flexi-jobwerkgever. Concreet moeten ze in het derde kwartaal dat aan het werk in de flexi-job voorafgaat, minstens 4/5 voor die werkgever(s) hebben gewerkt.
- Gepensioneerden.
Nog niet alles duidelijk ? Dat begrijpen we 😊 Stuur ons een mailtje via info@deflexijobber.be of gebruik de chat op onze webpagina !
Heel wat sectoren mogen een flexi-job medewerker inschakelen. Onder andere de horeca en de detailhandel, de sectoren sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies) en de zorgsector. Sinds 2024 kunt u ook als flexijobber terecht in de onderstaande sectoren:
- Onderwijs
- Kinderopvang
- Publieke sport- en cultuursector
- Land- en tuinbouw
- Bussen en autocars
- Autosector
- Voedingsindustrie
- Uitvaartsector
- Verhuissector
- Rijscholen
- Eventsector
- Immosector
Tot de som van 12.000 euro per jaar hoeft u als werknemer geen belasting of sociale bijdragen te betalen op het flexiloon, uw brutoloon is gelijk aan uw nettoloon. Als u gepensioneerd bent, hangt het af van uw leeftijd hoeveel u mag bijverdienen.
De werkgevers die ressorteren onder deze verschillende paritaire comités kunnen een flexi-jobarbeidsovereenkomst aanbieden:
- het Paritair Comité voor de handel in voedingswaren (nr. 119);
- het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel (nr. 201);
- het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren (nr. 202);
- het Paritair Subcomité voor de middelgrote levensmiddelenbedrijven (nr. 202.01);
- het Nationaal Paritair Comité voor de sport (nr. 223) ;
- het Paritair Comité voor het hotelbedrijf (nr. 302);
- het Paritair Subcomité voor de exploitatie van bioscoopzalen (nr. 303.03) ;
- het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf (nr. 304);
- het Paritair Comité voor de grote kleinhandelszaken (nr. 311);
- het Paritair Comité voor de warenhuizen (nr. 312);
- het Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen (nr. 314);
- het Paritair Comité voor gezondheidsinrichtingen en –diensten (nr. 330) en de openbare instellingen en diensten van de publieke zorgsector met als NACE-code 86101, 86102, 86103, 86104, 86109, 86210, 86901, 86903, 86905, 86906, 86909, 87101, 87109, 87301 en 87302;
- het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid (nr. 118) met als hoofdactiviteit de detailhandel in artisanale chocoladeproducten in gespecialiseerde winkels zoals omschreven in NACE-code 47242;
- Het Waarborg- en Sociaal Fonds van de bakkerij, banketbakkerij en consumptiesalons bij een banketbakkerij, opgericht in het kader van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid (nr. 118), subsector voor industriële broodbakkerijen;
- het Paritair Comité voor de uitzendarbeid (nr. 322), wanneer de gebruiker ressorteert onder één van voormelde paritaire comités of onder het voormeld Waarborg- en Sociaal Fonds.
De wet van 16 november 2015 voorziet de mogelijkheid om het toepassingsgebied door middel van een koninklijk besluit verder uit te breiden tot de evenementensector wanneer een specifiek paritair comité voor de deze sector wordt opgericht.
Een raamovereenkomst moet gesloten worden tussen de werkgever en de werknemer voor de aanvang van de eerste tewerkstelling.
Deze overeenkomst moet schriftelijk worden vastgesteld en bepaalde vermeldingen bevatten :
- de identiteit van de partijen ;
- de wijze waarop en de termijn waarbinnen de flexi-jobovereenkomst door de werkgever aan de werknemer moet worden voorgesteld ;
- een beknopte beschrijving van de uit te oefenen functie(s) ;
- het flexiloon ;
- de tekst van artikel 4, § 1, van de voormelde wet 16 november 2015, namelijk het artikel gewijd aan de voorwaarde van een tewerkstelling van 4/5 gedurende het referentiekwartaal, tenzij de flexi-jobwerknemer gepensioneerd is.
Wanneer de werknemer een uitzendkracht is, moet de raamovereenkomst niet worden opgemaakt. De hierboven opgesomde vermeldingen worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid.
Loon
De werknemer heeft recht op een flexiloon en een flexivakantiegeld.
Minimumloon
Het flexiloon bestaat enerzijds uit een basisloon waarop de werknemer recht heeft. Dit basisloon is minimaal gelijk aan het uurloon bepaald op basis van baremieke loon dat geldt voor de door de flexi-jobwerknemer uitgeoefende functie zoals bepaald door een collectieve arbeidsovereenkomst of door de toepasselijke rechtspositieregeling, of, bij gebrek aan een baremiek loon, aan het uurloon bepaald op basis van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI).
In afwijking hiervan bedraag het basisloon in de horecasector (PC 302) minimaal 10,97€ per uur (bedrag op 1 december 2022).
Naast dit basisloon bestaat het flexiloon uit vergoedingen, premies en voordelen uitgekeerd door de werkgever als loon.
Maximumloon
Het flexiloon mag niet meer bedragen dan 150 procent van het voormelde minimale basisloon, tenzij een ander maximum is vastgesteld bij een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst.
Flexivakantiegeld
Het flexivakantiegeld bedraagt 7,67% van het flexiloon.
Raadpleeg de website mycareer.be ( www.mycareer.be)